Dezynfekcja
W ostatnim czasie dezynfekcja nabrała szczególnego znaczenia, oczywiście głównie z uwagi na panującą pandemię, ale jest to obszar znacznie większy i dotyczy niemal każdej dziedziny naszego życia. Współczesna gospodarka i wynikający z tego model życia, daje dużo ułatwień w przesyle towarów, mobilności ludzi, transporcie produktów żywnościowych itp. Niestety idą za tym istotne zagrożenia dla naszego życia i zdrowia. Prawidłowo stosowane modele procedur dezynfekcyjnych pomagają w uzyskaniu wysokiego poziomu bioasekuracji i bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Dezynfekcja wody
Woda jest najważniejszą substancją na ziemi i odgrywa kluczową rolę w niemalże wszyskich procesach technologicznych. Woda stanowi też idealne środowisko do rozwoju mikroorganizmów, zarówno pozytywnych jak i patogenów chorobotwórczych. Skażenie może nastąpić już na poziomie wód podziemnych/powierzchniowych w punkcie ujęcia albo wtórnie w czasie dystrybucji wodociągowej lub lokalnie w miejscu korzystania z wody. Za każdym razem zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody wiąże się z często bolesnymi konsekwencjami zdrowotnymi, w przypadku wody pitnej, czy technologicznymi w przemyśle lub rolnictwie. Dezynfekcja wody to bardzo istotna część właściwej obróbki wody.